Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English
  Κρητικός Χρήστος-Γ. / Εξωτερικός διδάσκων
ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ

Βιογραφικό

Ο Χρήστος‐Γ. Κρητικός είναι διδάκτωρ της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ και για το έτος 2023-24 είναι ο Schwarz Fellow for Research on Urban Architecture at the American School of Classical Studies at Athens καθώς και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.

Μετά από τη λήψη του διπλώματος Αρχιτέκτονα Μηχανικού από το ΕΜΠ (2014) ολοκλήρωσε δύο προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, το ΔΠΜΣ “Αρχιτεκτονική - Σχεδιασμός του χώρου”, στην κατεύθυνση Α΄: Σχεδιασμός ‐ Χώρος - Πολιτισμός στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΕΜΠ (2018), καθώς και το πρόγραμμα “Master of Arts: Architectural History” της Bartlett School of Architecture, UCL (2017), εστιάζοντας στην ιστορική ανάλυση συστημάτων διατήρησης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και των χωρικών και κοινωνικών τους προεκτάσεων. Ακολούθως, εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο “Το Νεώτερο Ακίνητο Μνημείο στην Αθήνα μετά το 1974: προς μία μεθοδολογία προσέγγισης του διατηρητέου κτίσματος σε σύγχρονα αστικά πλαίσια” (επιβλέπων: Παναγιώτης Τουρνικιώτης), η οποία έλαβε χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας & Καινοτομίας.
 
Ως μεταπτυχιακός σπουδαστής και ως υποψήφιος διδάκτορας, συμμετείχε σε διδακτικές ομάδες στα μαθήματα Ιστορίας και Θεωρίας Αρχιτεκτονικής της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ και στο ΔΠΜΣ “Αρχιτεκτονική ‐ Σχεδιασμός του χώρου”, ενώ παράλληλα απασχολήθηκε ως ερευνητικός συνεργάτης σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα, υποστηρίζοντας σε οργανωτικό και ερευνητικό επίπεδο επιστημονικά συνέδρια, εκθέσεις διάχυσης αποτελεσμάτων, δημοσιεύσεις κ.ά. 

Ερευνητικά ενδιαφέροντα

Ο Χρήστος‐Γ. Κρητικός έχει συμμετάσχει και συμμετέχει σε εγχώρια και διεθνή συνέδρια και επιστημονικές εκδόσεις, όπου κατά κύριο λόγο διερευνά τη θέση της νεώτερης πολιτιστικής κληρονομιάς σε εξελισσόμενα αστικά συγκείμενα, με την ευρεία κοινωνική και χωρική έννοια, στοχεύοντας στην περαιτέρω εγχώρια ανάπτυξη του πεδίου των Critical Heritage Studies.

Η διδακτορική του διατριβή, η οποία υποστηρίχθηκε επιτυχώς τον Οκτώβριο του 2023, εμβαθύνει στην περίπτωση της μεταπολιτευτικής Αθήνας και στην αμφίθυμη θέση της αστικής κληρονομιάς εντός του ιστού της, με τον τελευταίο να διερευνάται ως προς τη συγκρότησή του κατά τη μεταπολεμική περίοδο αστικής ανοικοδόμησης και ως προς τα πολλαπλά οφέλη που αυτή επέφερε.

Η μεταδιδακτορική έρευνα που εκπονεί στην παρούσα φάση αφορά τη συγκρουσιακή συνθήκη στην οποία βρίσκονται ο θεσμός της ιδιοκτησίας και η υλική κατοχύρωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας του ελληνικού κράτους, με αυτή να εξελίσσεται σε ασυμβατότητα δύο συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος το 1975. 

Ερευνητικά τον ενδιαφέρουν ο τρόπος που ο καθορισμός της πολιτιστικής κληρονομιάς έχει επηρεάσει την ιστοριογραφία της ελληνικής αρχιτεκτονικής και τον τρόπο ανάγνωσής της, η εργαλειοποίηση των θεσμικών μέσων 'προστασίας' των νεότερων μνημείων προς τον έλεγχο της εξέλιξης τμημάτων του δομημένου περιβάλλοντος, καθώς και οι μεταλλαγές του τρόπου αντίληψης στοιχείων του παρελθοντος, ανιχνεύοντας τα σημεία καμπής κατά τα οποία το 'παρωχημένο' και 'ξεπερασμένο' επανέρχεται ως αντικείμενο νοσταλγίας και αισθητικοποίησης. 

e-mail

chkritikos@uth.gr